Det viktigaste för att lyckas med tillväxt är ändå en bra produkt!

I dagens snabba digitala samhälle gäller det att snabbt få ut en produkt eller tjänst* och testa den på marknaden, få användarnas feedback och sedan skala upp användarbasen/kundbasen. Speciellt om man pratar om digitala bolag är detta riktigt sant, men en sak som man ibland missar är att produkten eller tjänsten kommer aldrig skala om den inte är tillräckligt bra. Tar inte försäljningen av? Går det trögt? Då är inte produkten  tillräckligt bra – det är den krassa sanningen.

Ofta anställer man en säljare eller en person som ska jobba med digital tillväxt – men produkten håller inte måttet. Då kommer inte besökarna tillbaka. Har du en restaurang och maten smakar dåligt kommer ingen tillbaka, och du kan inte överleva på engångskunder. Detsamma gäller, såklart, alla hästföretag också.

Sen kan det bero på en miljon olika saker, att det finns för många konkurrenter som jobbar på samma sätt och för få köpare etc, men då gäller det att bli ännu vassare, motivera ännu lite mer varför de ska komma till just dig och handla/ha ridlektion/köpa häst.

För att få en bra produkt måste du snabbt ut på marknaden och testa funktioner, idéer osv, för om du sitter hemma på kammaren kommer produkten ändå inte vara en bra nog produkt, när du ska lansera. Vad lär vi oss av det här då?

  • testa produkten tidigt
  • utveckla den utifrån feedback
  • skala inte förrän du har en bra nog produkt – och har du inte det – lägg ner.

Det här ställer bland annat nya krav på hur en organisation riggas. Idag behöver organisationen jobba mer i team, med både produktutveckling och marknadsavdelning i ett. Nya yrken uppstår ur det här och även nya rollbeskrivningar. Som Marknadschef idag, kan du inte bara ha fokus på marknadsföring utan du måste också engagera dig i produktutveckling, eftersom de är så starkt förknippade med varandra.

Någon som är duktig på User-testing/användartest är Annika Ridington och hon besökte Hästjobbet i höstas. Lyssna mer här!

* Jag klumpar ihop tjänst och produkt till att bara snacka produkt. När det gäller detta kan vi ha ett evighetslångt inlägg om vad som är tjänst och vad som är produkt. Alla produkter vill utföra en tjänst. Det blir bara tjatigt att alltid hänvisa till produkt eller tjänst. Summan av alla tjänster är kanske en produkt? 🙂

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.